Jag är nästan expert numer


Citrusmarmelad.
Till det behövs:
Ett gäng apelsiner
En citron
En grape
Fruktkött och skalet används, det vita får inte följa med för då får marmeladen en otäck, besk smak.
Ett kilo ska frukten väga, i en kastrull, i med ett kilo socker, en stjärnanis, ett par kanelstänger, några deciliter vatten och så kokas det kraftigt i sisådär en kvart. Skumma av och så i med en flaska pektin. Rör ordentligt, häll upp i burkar.

Hemgjord nötkrokant fixas lätt genom att man först hackar en deciliter sötmandel,
häller en deciliter strösocker i stekpannan och låter den bli seg och brun,
häver i mandeln och rör fort, stjälper upp på ett bakplåtspapper.
När den har svalnat kan man förslagsvis lägga den i en plastpåse och slå på den med en hammare för att få lagom stora bitar.
Lätt som en plätt!

Och det här är lime- och chokladkola.
Det är så himla enkelt att göra eget godis och slippa alla konstigheter och färgämnen och grejer som vi egentligen inte mår bra av. Så dessa gör man genom att slänga ihop tre deciliter grädde, en deciliter sirap, några deciliter socker och så får det koka. Det tar en stund för att få bra konsistens på kola och jag brukar göra flera kulprov för att bli helt nöjd. Och dessa blev himla bra efter att ha stått till sig i kylen. Men hur som helst, när smeten är bra så tar man av kastrullen från spisen och hivar ner tvåhundra gram hackad mörk choklad och skalet från en riven lime. Rör och rör och så antingen ut med det i en enda stor form eller i småformar.

Vit fudge är gottgott, smakar ungefär som de stora man kan köpa bland smågodiset. Samma recept som ovan men när det är dags att röra ner så tar man hackad vit choklad istället.


Bland det godaste i godisväg som jag ätit! Och superlätt, även det här.
Man smälter tvåhundra gram vit choklad i vattenbad. När det smält rör man ner nötkrokanten som man tillverkat. Förslagsvis kan man tappa upp det i söta silikonformar, men det går minst lika bra i vanliga knäckformar, exempelvis. In i kylen med det och låt det stelna.


Slutligen; polkatryffel.
Man slår ihjäl en påse polkagrisar, kokar ihop en chokladkolasmet och så blandas det och grejas för att tappas upp i en form. Det stelnar och därefter skär man ut rutor som man rullar i florsocker. Om man tycker om choklad och polkagris i kombination så är detta en höjdare.

För övrigt, det mesta har jag funnit här: http://sotasaker.com

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0